Muutosvinkkejä
Hyvää uutta vuotta täältä maalta! Uusi vuosi on alkanut vahvasti etätöissä ja pitkän flunssan tai oikeastaan kahden jälkeen lenkkipoluille palaillen. Uusi vuosi on mulle isosti aina uuden alku. Tammikuu on kuukausista freshein! Palaudutaan joulusta, vähän skarpataan taas elintapoja, suunnitellaan tulevaa. Mikään ei ole pilalla vaan kaikki ihana on vasta edessä.
Vuoden viimeisenä vedimme Annan eväiden kanssa ensimmäisen muutosliven instagramissa. Voit käydä katsomassa sen täällä. Jutut alkaa lämmittelyn jälkeen 5 minuutin kohdalla. Lupasin myös kirjoittaa näitä vinkkejä muutokseen tänne blogin puolelle. Tässä siis ajatuksia muutoksesta.
Rutiinit
Tunnistatko omat rutiinisi? Rutiinit auttavat aivoja toimimaan energiatehokkaasti. Jokaista valintaa ei tehdä tietoisesti vaan automaattisesti. Omia rutiineja, jotka olen luonut hyvinvointia ajatellen ovat: aamulenkki, eväiden tekeminen, kauppalistan sisältö, ruokarytmi ja nukkuminen. Nämä rutiinit tein siinä vaiheessa kun muutin elämäntapojani loppuvuodesta 19.
Luonteeltani olen aika kuuliainen ja rutiiniorientoitunut ja vaikken tuolloin loppuvuodesta ‘19 ja alkuvuodesta ‘20 tiennyt tekeväni rutiineja, niin niitä vain tuli tehtyä. Noudatin silloin ruokavaliota ja liikuin hyvin säännönmukaisesti. Se kyllä kannatti, koska siitä muodostui hyvä rutiini ihan vahingossa. Edelleen 90%’sesti tämä ravinto-, liikunta- ja unipaketti on kasassa viikolla ja tiedän mitä syön seuraavaksi. Viikonloppuisin on sitten vähän vähemmän rutiineja ;).
Rutiinin muodostuminen kestää ja mitä vaikeammasta rutiinista toteuttaa on kyse, sen hitaammin rutiinista tulee pysyvä. Veden juominen tai hedelmän syöminen ovat helpoimmasta päästä, koska ne vaativat vain ‘esillepanon’ ja tavoitteen. Ruokarytmi vaatii totuttelua ja rutinoitumista, varsinkin jos muutos on iso. Ruoan preppaaminen etukäteen ei ole ehkä kenenkään suosikkirutiini, mutta auttaa hurjasti. Kun on moneksi päiväksi eväitä, ruokarytmin noudattaminen on huomattavasti helpompaa. Itse paistelen kanaa airfryerissa ja teen salaatteja aina yhden sijasta kolme. Aamiaisen teen edellisiltana valmiiksi jääkaappiin. Lenkkirutiini ei ole mulle vastenmielinen rutiini. Lähden automaatilla suoraan sängystä kahvikupin voimalla aamulenkille.
MUTTA Rutiinien muuttaminen on vaikeaa, varsinkin huonojen elintapojen karsiminen. Niistä mennään yli tilanne kerrallaan. Tunnista tilanteita ja mielentiloja, joissa mieliteot syntyvät ja mene niistä yli yksi tilanne kerrallaan. Näitä tilanteita ovat varsinkin tietyt mielihyvän lähteet kuten tupakka, alkoholi ja himoherkut. Tähän on pakko todeta, että mulla ei ole mitään herkkuja tai alkoholia vastaan, mutta kohtuudella ja nautintoon - ei tunteisiin ja mielialaa parantamaan.
Vinkki: Kun joudut pulmallisen valintatilanteen eteen, pysähdy, tiedosta tunteesi ja hengittele. Tee sitten tietoinen päätös.
Arvot
Isoin muutos omien korvien välissä oli ‘20 syksyllä tehty arvotyöskentely Anu Tevanlinnan kirjan avulla. Olin silloin jo muuttanut elämäntapoja ja tilanteeni oli elämäntapojen osalta vakaa. Kun kuuntelin kirjaa, koin, että minun kannattaa muodostaa hyvinvoinnista itselleni arvo muiden arvojeni rinnalle.
“Minulla on hyvä olla ja minulla on terve mieli ja keho. Arvostan kehoa antamalla sille hyvää oloa tuottavaa ravintoa ja liikuntaa.”
Tämän arvotyöskentelyn avulla löysin sisäisen motivaation, joka toimii vetävänä tekijänä kohti hyvinvoivaa arkea. Ulkoiset motivaation syyt eivät pitkällä tähtäimellä kanna. Ihminen harvoin toimii omien arvojensa vastaisesta ja siksi on järkevää muodostaa myös omaan terveyteen liittyvä arvo. Mä uskon, että tämä sementoi oman hyvinvointini. Olen huomannut, että välillä juhla- tai herkkukauden jälkeen palaudun hyvinvoinnin pariin tämän arvon miettimisellä. Näin sen pitää mennä!
Vinkki: Rakastu lopputuloksen sijasta prosessiin
Identiteetin muuttaminen
Tämä on mulle uusi ajatustapa, mutta löysin tämän Pura rutiinit atomeiksi -kirjasta. Kuka haluat olla? Esim. kasvissyöjä, tupakoimaton henkilö, menestyvä opiskelija. Mitkä ovat tällöin periaatteesi ja arvosi? Omaksu sitten haluamasi elämäntavat. Mitä hyvässä kunnossa oleva ihminen tekisi? Rutiinit saavat sinut muuttamaan ihmiseksi, joka toivoisit olevasi.
Rutiinit ovat polku identiteetin muuttamiseen. Tässä pääajatuksena on se, että vakiintunut kasvissyöjä harvoin kyseenalaistaa omaan identiteettiään. Hän vain on kasvissyöjä. Muutoksessa tärkein ei ole mikään kuuri tai häilyminen vaan pysyvä muutos. Sanomattakin on selvää, että identiteettiä ei vaihdeta päivittäin, joten muutos tapahtuu vain ajan kanssa.
Vinkki: Identiteetti on se mihin uskot ja miksi haluat tulla. Tee valinnat tästä ajatuksesta käsin.
Miten muutos aloitetaan
Mieti ensin Visio ja Tavoitetila. Käytä aikaa vision fiilistelemiseen. Voit visioida sitä monelta kantilta. Monelle visualisointikin on hyvä tapa (vaikka unelmakartan muotoon). Visio kannattaa tiivistää myös sanoiksi. Tiivistä tavoitetila muutamaksi lauseeksi. Tavoitteen pitää olla positiivisessa muodossa, realistinen, ajallisesti määritelty, mitattavissa oleva (ei silti välttämättä numeerinen).
Valmennan myös ihmisiä muutostilanteiden suunnittelussa. Voit varata siihen ajan täältä. Varaa vaikka ensin ilmainen suunnitteluaika.
Seuraavassa blogissa kerron tekniikkaa siihen, miten muutosta puretaan suunnitelmaksi. Oman suunnitelmani tein tällä viikolla omassa valmennuksessa. Tulipa muuten ihan älyttömän hyvä mieli, kun sain sen valmiiksi. Ihan kuin se olisi jo totta.
Tilaa uutiskirje alta ja vahvista tilaus sinulle tulevasta sähköpostista. Lähetän sitten blogin sulle aina mailissa. Jos haluat seurata positiivista kierrettä instassa ja facessa, niin käy seuraamassa. Päivittelen viikon aktiviteetteja sinne. Instalivet saavat varmasti myös jatkoa. Infoa niistä sitten kun aikataulut tarkentuvat.