Pätkänä vai pitkänä?
Ootko muuten kuullut pätkäpaastosta painonpudotuksessa tai kokeillut sitä? Ajattelin kirjoitella tänään omia kokemuksiani pätkäpaastosta. Meillä useimmilla löytyy elämästä arki ja arkirytmit. Oma vatsani toimii kuin kello ja myönnän, että olen myös totuttanut itseni tietynlaiseen rytmiin. Se tuo mulle hyvän ja tasaisen olon. Ennakoin nälkää syömällä ja teen paljon eväitä valmiiksi.
Kaikki ruokarytmit ovat opittuja. Mulla pätkäpaaston kokeilu alkoi aikanaan vahingossa ja tajusin noudattavani omaa ‘sinne-päin pätkäpaastoa’, kun luin asiasta jonkin artikkelin. Asiaan tutustumisen jälkeen aloin noudattaa sitä vähän tietoisemmin. Olin viime vuonna tähän aikaan ketogeenisellä ruokavaliolla ja ruokavaliooni kuului iltapalaksi juustoa ja paprikaa. Olin monesti iltaisin väsynyt, eikä minun tehnyt enää mieli syödä, joten tunnollisena tekijänä yhdistin nuo iltaruokaan, jotta saan päivän kalorit täyteen. Aamuisin reissasin yleensä Tampereelle, joten otin aamiaisen evääksi mukaan. Tämä järjestely määritteli tai kutisti syömiseni 9 -17. Omassa pätkäpaastossani en siis ottanut päivässä tai edes viikossa uutta ruokarytmiä haltuun vaan se muodostui ehkä kuukauden aikana noin.
Pätkäpaasto
Olen ihan ehdottomasti aamuihminen, joten mun pätkäpaasto on aamupainotteinen. Käyn aamulla kävelylenkin ihan kahvin voimalla ja syön vasta sen jälkeen aamiaisen. Aamiainen siis klo 9. Mulla myös yö pyyhkii nälän pois eli en ole aamulla niinkään nälkäinen vaan voin halutessani venyttää syömistä myöhemmäksi.
Lounaan syön 11:30-12:30 noin. Iltapäivällä välipalaksi jotain pientä ja sitten iltaruoka klo 17. Ketogeenisellä paastoaminen on superhelppoa, koska näläntunne on vähän lomamoodissa, mutta olen kokenut että tämä on enemmän tottumuskysymys. Nyt olen ihan normaalilla vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ja tämän aikataulun noudattaminen on ihan luontaista. Siitä en tietysti osaa sanoa kuinka vaikeaa tähän olisi totutella ihan tietoisesti. Joskus huomaan, että tietoisesti itseään johonkin ‘ajaminen’ herättää mieliteot mouruamaan.
Jos et ole aamunälkäinen, voit hyvin vetää omaksi syömisajaksesi vaikka 11-19. Tuosta syömisajasta käytetään usein nimitystä syömisikkuna ja tietyllä tavalla se on mullekin aika kuvaava. Syömisikkunan illalla sulkeutuessa, laitan monesti hammasharjan suuhun. Siihen ei sitten kyllä enää tule snäkkäiltyä myöhemmin. Toimiikohan muilla tämä?
Hyödyt
Tällaiseksi mun syöminen on muodostunut. Olen kokenut, että tämän mukaan syöminen sopii mulle. En siis laihduta ja liikun aktiivisesti. Mulle ehkä vähähiilihydraattinen ruokavalio ja tämä aikataulu pitää painon kurissa. Iltaherkuttelut tämä ruokavalio karsii pois kuin automaatista, mikä varmaan on monille ihan tervetullut juttu. Viikonloppuisin olen vapaammin ja muutenkin eihän tätä tai mitään muutakaan rytmiä tarvitse noudattaa aina tai 24/7. Liikunnan ajoitus pätkäpaaston aikatauluissa on hyvä miettiä etukäteen ja liikunnan ympärille, jotta hyvä olo säilyy. Teen itse aamun kävelylenkin aina ilman aamiaista ja syön vasta sen jälkeen, mutta toisille liikunta tai esim. salitreeni voi tehdä paastotilassa pään suhinaa ja voimattomuutta. Uskon, että aamulenkki paastolla on ihan parasta rasvanpolttoa. Keho käyttää rasvavarastoja. Itse olen ollut sitä mieltä, että tämä oli mulla nopean painonpudotustahdin taustalla. Mulle siis keto-pätkäpaasto -yhdistelmä toi tuloksia noin 800 g viikkovauhdilla vielä lähellä normaalipainoakin.
Paastolla on paljon hyötyjä. Mulle parhaita juttuja ovat tasaisena pysyvä verensokeri, kirkkaat aivot ja tuo automaattinen painonhallinta. Toisin kuin vaikka ruokavalion voi muuttaa nopeastikin, pätkäpaastossa on totuttelua ja siirtymistä. Sen oikean rytmin löytyminen voi kestää hetken. Kokeilla tätä mielestäni kannattaa - suosittelen!
Kaali-rapu-Wokki
1/2 pieni kaali
1 paksoi
rasia ruskeita herkkusieniä
purjon vihreä pää tai kevätsipulia
1 dl Cashew-pähkinöitä
2 tl curryjauhetta (madras)
Shirataki-nuudeleita pussi
200 g jättiravunpyrstöjä
kastike:
2 rkl soijaa
1 dl valkoviiniä
1 rkl erytritolia
Kiehauta kattilassa kastikeainekset. Halutessasi voit myös suurustaa kastikkeen.
Leikkaa kaali suikaleiksi. Leikkaa paksoista lehdet irralleen. Viipaloi sienet ja purjon vihreä pää. Paahda pähkinät kuivalla pannulla pari minuuttia, kunnes saavat vähän väriä. Laita odottamaan. Jos sinulla on wokki, käytä sitä. Onnistui hyvin paistinpannullakin. Laita öljyä pannulle ja lisää ensin kaali ja sitten herkkusienet ja paksoi. Jälkimmäiset tulevat niin nopeasti ja kasviksiin saa jäädä purutuntumaa. Valuta nuudelit (Shiratakit ovat käyttövalmiita) ja laita ravunpyrstöjen kanssa pannulle. Rouhi pähkinät laudalla ja lisää joukkoon. Lisää kastike viimeksi.
Sain inspiraation tähän Kotivinkki-lehdestä ja muunsin sen vähähiilihydraattiseksi versioksi. Mulle on kehittynyt jo tutka resepteihin, jotka saa helposti muunnettua vhh’ksi. Avoinsanoja aineosissa on monesti kaalit tai vaikka kananmunat tai turkkilainen jugurtti. Jos ‘korvattavia’ aineosia on vain yksi tai kaksi, reseptit onnistuvat hyvin todennäköisesti. Nämä pussissa valmiina olevat Shirataki-nuudelit ovat ihmetuote. Ei kaloreita eikä hiilareita. Joku sanois, että mitä siis (?), mutta kyllä nää wokissa toi kaalin oheen ihan mukavaa pehmeää tuntumaa. Toinen syy inspikseen oli Lidlin pakasteesta löytyvät jättiravun pyrstöt. Nämäkään ei ole ihan edulliset, mutta paljon edullisemmin saa kuin muista marketeista.
Vähän tuntuu, että himottavat ruoatkin vaihtuvat ihan sesongeittain. Tällä hetkellä kiinnostavat raikkaat aasialaiset ja salaatit. Kevättä kohti mennään jo kovaa vauhtia. Paitsi, että kylmällä pähkinät houkuttelevat mua kaapissa keräämään vararavintoa pakkasten varalle ;) Laita viestiä, jos sulla on kokkaustoiveita, josta toivoisit vinkkejä. Varsinkin instaan yritän laittaa aina inspiraatioita kivoista kokkailuista. Talvista viikonloppua ihmiset <3
Käy seurailemassa mun sosiaalisen median tilejä facebookissa ja instagramissa.